avatar
علی - طالبی

نویسنده

  • Saturday 21 Mehr 1403 16:44
  • 5دقیقه زمان مطالعه
  • 266
  • 2نفر
Saturday 21 Mehr 1403 16:44|
علمی

هنگامی که به مریخ کوچ کردیم، تعطیلات کجا برویم؟ معرفی هشت تفرجگاه مریخی

مریخ سیاره‌ای با تضادهای بسیار است، از آتشفشان‌های عظیم گرفته تا دره‌های عمیق و دهانه‌های برخوردی که ممکن است آب داشته باشند. به محض اینکه انسان زندگی خود را در مریخ آغاز کند، نیاز دارد تعطیلات را در مکان‌های بکر و هیجان‌انگیز این سیاره سپری کند؛ دقیقاً همان کاری که روی زمین می‌کنیم. قطعاً مریخ باتوجه‌به ویژگی‌های خاص خود، می‌تواند مکان شگفت‌انگیزی برای انسان باشد.

هنگامی که به مریخ کوچ کردیم، تعطیلات کجا برویم؟ معرفی هشت تفرجگاه مریخی

تصور می‌شود انسان به‌علت مسایٔل ایمنی، ابتدا در دشت‌های مسطح این سیاره فرود بیاید و شروع به ساختن خانه کند اما با رانندگی چندساعته یا چندروزه می‌توان به مناطقی از آن سفر کرد که ارزش دیدن دارند. در ادامه با برخی از این مناطق آشنا می‌شویم.

۱- المپوس مونس، از اولین مکان‌های گردشگری در مریخ

امپوس مونس فعال‌ترین مجموعه کوه‌های آتشفشانی منظومه شمسی را در خود جای داده است. اگر روی زمین فرصتی پیش نیامد تا از کوه آتشفشانی دیدن کنید، نگران نباشد. می‌توانید در مریخ به Olympus Mons بروید. به گفته ناسا، این ناحیه که در منطقه آتشفشانی «تارسیس» قرار دارد، تقریباً به اندازه ایالت آریزونا در ایالات متحده است. ارتفاع کوه آتشفشانی این ناحیه حدودا سه برابر ارتفاع اورست است!

المپوس مونس به‌نوعی تپه‌ای آتشفشانی است که از خزیدن آهسته گدازه در سطح شکل گرفته است؛ یعنی احتمالاً بالا رفتن از آن برای کوهنوردان مریخی آسان است و شیب آن ناچیز است. در قله المپوس مونس دره‌ای با عمق ۸۵ کیلومتر وجود دارد که با ماگما پوشیده شده است. همین سبب می‌شود المپوس مونس واقعاً دیدنی باشد.

۲- آتشفشان‌های تارسیس

درحالی‌که از اطراف المپوس مونس صعود می‌کنید، ارزش آن را دارد که به برخی آتشفشان‌های دیگر منطقه تارسیس نیز نگاهی بیندازید. به گفته ناسا، منطقه تارسیس میزبان ۱۲ آتشفشان غول پیکر در منطقه‌ای به عرض حدوداً 4 هزار کیلومتر است. این آتشفشان‌ها نیز مانند المپوس مونس، بسیار بزرگ‌تر از آتشفشا‌ن‌های زمین هستند، احتمالاً به این دلیل که مریخ کشش گرانشی ضعیف‌تری دارد که به کوه‌های آتشفشانی اجازه می‌هد بلندتر باشند. این آتشفشان‌ها ممکن است 2 میلیارد سال یا نیمی از تاریخ مریخ فوران کرده باشند.

در تصویر بالا، ناحیه شرقی تارسیس را مشاهده می‌کنید که سال ۱۹۸۰ «وایکینگ ۱» آن را به تصویر کشیده است. در سمت چپ، از بالا به پایین می‌توان ۳ کوه آتشفشانی را مشاهده کرد که تقریباً ۲۵ کیلومتر ارتفاع دارند: «Pavonis Mons»،«Ascraeus Mons» و «Arsia». مونس نیز سمت راست بالا قرار دارد.

 

۳- دره Valles Marineris

مریخ نه‌فقط میزبان بزرگ‌ترین آتشفشان‌‌های منظومه شمسی است، بلکه بزرگ‌ترین دره را نیز در خود جای داده است. طبق گفته ناسا، «Valles Marineris» تقریباً ۳ هزار کیلومتر طول دارد. این حدود ۴ برابر طولانی‌تر از «گرند کانیون» در زمین است که طول آن حدود ۸۰۰ متر است.

محققان مطمیٔن نیستند Valles Marineris چطور شکل گرفته اما چندین نظریه درباره نحوه شکل‌گیری آن وجود دارد. بسیاری از دانشمندان معتقدند زمانی که منطقه تارسیس شکل گرفت، به رشد Valles Marineris کمک کرد. گدازه‌ای که در منطقه آتشفشانی حرکت می‌کرد، پوسته را به بالا هل داد و سبب شد به‌مرور پوسته شکسته شود و شکستگی‌ها Valles Marineris را شکل دهند.

 

۴- قطب شمال و قطب جنوب سیاره مریخ

مریخ در قطب‌های خود ۲ منطقه یخی دارد که ترکیبات متفاوتی دارند. قطب شمال سیاره مریخ را که در تصویر مشاهده می‌کنید، فرودگر «فونیکس» در سال ۲۰۰۸ از نزدیک بررسی کرد و اطلاعات و دانش ما از قطب جنوب سیاره سرخ از مطالعات مدارگردها به دست آمده است. به گفته ناسا، در زمستان دما نزدیک هر ۲ قطب آن‌قدر کاهش می‌یابد که دی‌اکسید کربن اتمسفر به‌صورت یخ در سطح متراکم می‌شود.

در تابستان دی‌اکسید کربن تصعید شده به اتمسفر بازمی‌گردد. دی‌اکسید کربن کامل در نیمکره شمالی ناپدید می‌شود و کلاهکی یخی از آن به جای می‌ماند. اما مقداری از یخ دی‌اکسید کربن در جو جنوبی باقی می‌ماند. تمام این رخدادها تأثیر شگرفی بر آب‌و‌هوای مریخ دارد و باد ایجاد می‌کند.

 

۵- دهانه گیل و کوه شارپ

دهانه گیل که با فرود مریخ‌نورد «کنجکاوی» در سال ۲۰۱۲ به شهرت رسید، شواهد گسترده‌ای از وجود آب در گذشته در این ناحیه است. کنجکاوی تاکنون شواهدی از وجود رودخانه‌ای خروشان یافته است که در زمان‌های دور در این ناحیه جاری بوده است. پس‌ازآن، کنجکاوی به کوهی آتشفشانی در مجاورت دهانه به نام «شارپ» یا «Aeolis Mons» صعود کرد تا نگاهی به ویژگی‌های زمین‌شناسی آن ناحیه نیز بیندازد.

ازآن‌جایی که کنجکاوی موفق به یافتن ترکیبات آلی پیچیده در این منطقه شده است، دانشمندان باور دارند مریخ زمانی میزبان حیات بوده است. نتایج تحلیل‌هایی که سال ۲۰۱۸ انجام شد، نشان داد این مواد آلی در سنگ‌های ۳.۵ میلیاردساله کشف شده‌اند. هم‌زمان با این نتایج، دانشمندان اعلام کردند غلظت متان در جو طی فصول نیز تغییر می‌کند. متان عنصری است که می‌تواند توسط میکروب‌ها و برخی پدیده‌های زمینی تولید شود.

 

اشتراک گذاری:
برچسب:

دیدگاه کاربران

نظری در حال حاضر قابل انتشار نیست

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند*